Als ik het niet uit kan leggen aan mijn beste vriend, hoe kan ik mijn wereld dan uitleggen aan andere mensen? Ik moest het op zijn minst proberen. Op dat moment werd de lepeltheorie geboren. Snel graaide ik alle lepels van de tafel en zelfs van de andere tafels. Ik keek hem in de ogen en zei: Alsjeblieft, je hebt nu ook chronische lyme. Een beetje verbaasd keek hij me aan, zoals de meesten zouden doen als ze een boeketje lepels in de hand kregen.

maak je de emoties duidelijk waar een chronisch lyme-patient mee worstelt, aan iemand die gezond is? Ik had het op kunnen geven, een grapje kunnen maken zoals ik normaal doe en van onderwerp kunnen veranderen met een simpel:Ach, gaat vast wel weer over. Maar ik herinner me dat ik dacht: Als ik niet probeer het hem uit te leggen, hoe kan ik dan van hem verwachten dat hij het begrijpt?

Je moet het ervaren om het te begrijpen, neem ik aan. En dat is het ergste aan deze ziekte. Laatst zat ik met een goede vriend te praten. Ineens keek hij me aan met een vreemde blik, starend, zonder verder te praten. Hij vroeg me zomaar, zonder aanleiding, hoe het voelt om chronische lyme te hebben en om ziek te zijn. Niet alleen omdat de vraag zo onverwacht kwam, maar ook omdat ik dacht dat ik alles over chronische lyme al had verteld. Ik begon wat welke te raaskallen over de link met depressies, antidepressiva, fysiotherapie en chronische pijn maar hij hield aan en leek niet tevreden te zijn met mijn antwoorden. Ik was een beetje verrast, omdat hij al een paar jaar een goede vriend van me was; ik dacht dat hij al lang alles wist over de medische kant van chronische lyme. Toen keek hij me aan met een blik, die ieder mens met een chronische aandoening heel goed kent, de uitdrukking van pure nieuwsgierigheid naar iets wat iemand die gezond is echt niet kan bevatten. Hij vroeg me hoe het voelde, niet lichamelijk, maar hoe het voelde om mij te zijn, zó te zijn. Terwijl ik probeerde te kalmeren, keek ik rond naar iets om me te helpen, maar ook om tijd te rekken om te denken.

Kramp benen: wat kun je doen tegen


Het volgende stuk vond ik op het jongerenforum van de fes. Als je chronisch ziek bent of als je ons beter wilt begrijpen, moet je zeker dit stuk lezen. Het is lang, maar dit is precies zoals het. Het is dus niet door mij geschreven, maar door iemand anders. Ik heb de ziekte van lyme. Iets wat ik tot complex voorheen liever niet met andere mensen deelde omdat dat vrijwel onmogelijk. Chronische pijnklachten kun je niet uitleggen, evenmin als het gebrek aan energie en de totale uitputting die een chronisch lyme-patiënt vaak ervaart. Ik heb wel eens geprobeerd het uit te leggen aan sommige van mijn vrienden, maar het is te moeilijk.

Wat te doen tegen spierpijn?


Bij hypochondrie focus je je veel op je lichaam en wat je daar allemaal voelt. Nu is het zo dat als we ons focussen op een specifiek deel van het lichaam, we een paar verschillende sensaties opmerken. Probeer bijvoorbeeld nu eens te denken aan je voet of keel. En merk de verschillende sensaties die je voelt. Wat voel je precies? Het zou best kunnen dat je iets voelt dat je nog niet eerder hebt gevoeld. Dit gebeurt dus wanneer je je aandacht focust bij hypochondrie. Hoe vaker we denken aan een bepaald deel van ons lichaam, des te meer we dit gaan opmerken. Dit triggert jouw zorgen over je gezondheid.

Zorgen maken cream over je gezondheid. Inzoomen op lichamelijke sensaties. Deze lichamelijke sensaties niet goed interpreteren. Steeds je lichaam checken. Bijvoorbeeld situaties waar je iets kunt horen of zien over ziektes en gezondheid. Op zoek naar geruststelling. Bij familie, vrienden, artsen.

Op zoek naar informatie over ziektes. Dit zijn de stukken die je moet aanpakken. Dit doe je door light je gedachten te veranderen. En door te veranderen wat je doet. Verander je gedachten: aandacht en focus.

Wat te doen tegen erge spierpijn - sterdam


Misschien heb je het idee dat je sommige dingen bij jezelf herkent en je hierdoor hypochondrie zou kunnen hebben. Of ken je iemand waarvan je zeker weet dat hij of zij lijdt aan hypochondrie. Hypochondrie is zeker goed te behandelen. Hier geven we een aantal tips die je meteen zelf kunt toepassen. Zelfhulpgids hypochondrie, hypochondrie is goed te behandelen. Daarnaast kun je zelf ook iets doen om beter inzicht te krijgen in je hypochondrie en hoe ermee om te gaan.

We geven je een praktische zelfhulpgids. Krijg inzicht in de vicieuze cirkel. Je draait steeds in een cirkeltje. Bekijk hoe dit bij jou gaat. Wat zijn jouw triggers en hoe reageer je hierop? Wat is je gevoel daarbij? En wat doe je dan? Om de cirkel te doorbreken, zul je elk stukje van je hypochondrie moeten aanpakken. De stukjes hypochondrie zijn de volgende.

Je spierpijn verzachten gezondheidsnet

Bij hypochondrie komt paniek veel voor. We hebben al eerder gezegd dat de ene persoon kwetsbaarder is dan de ander. De kans op hypochondrie lijkt toe te nemen voor mensen in de volgende gevallen. Alleen wonen, geen werk of weinig inkomen hebben. Laag opgeleid zijn, eerder depressief geweest of een verslavingsprobleem hebben gehad. Een trauma underarm (een heftige levensgebeurtenis) hebben meegemaakt. Mensen die last hebben van hypochondrie kunnen hieronder zeer lijden.

wat te doen bij erge spierpijn

mens en gezondheid: diversen

We kunnen ook een aantal risicofactoren aangeven die de kans op het krijgen van hypochondrie groter maakt. Een periode met zeer veel stress. Dreiging van een ernstige ziekte, dat na onderzoek geen ernstige ziekte blijkt te zijn. Een ernstige ziekte als kind of een ouder met een ernstige ziekte. Een persoonlijkheid hebben die zich snel en veel bezorgd maakt. De angst die hypochondrie oproept, kan lichamelijke reacties eucerin hebben. Dit werkt weer versterkend op de angst voor het hebben van een ernstige ziekte. De angst en de lichamelijke klachten hebben dan invloed op elkaar.

Hierbij speelt dan de opvoeding en stockists ervaringen uit de kindertijd een belangrijke rol. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen. Verder is de ene persoon kwetsbaarder voor het ontwikkelen van hypochondrie dan de andere persoon. Zo zouden bepaalde stoffen (neurotransmitters) invloed hebben op iemands gevoeligheid voor angst en paniek. Neurotransmitters zitten bij iedereen in het bloed en in het zenuwstelsel. Ervaring met serieuze ziektes in de kinderjaren, kan ervoor zorgen dat lichamelijke sensaties beangstigend kunnen zijn. Veelal begint hypochondrie in de vroege volwassenheid. En kan verergeren naarmate iemand ouder wordt. Bij wat oudere mensen, bijvoorbeeld, focust hypochondrie zich op de angst om hun geheugen te verliezen.

Sporten met spierpijn : goed of slecht?

Het is niet bekend wat de precieze oorzaak is van hypochondrie. Wel kunnen onderzoekers factoren aangeven die een rol spelen bij het ontwikkelen van hypochondrie. De hypochonder interpreteert het gevoel in zijn lichaam niet goed. En hij heeft te weinig inzicht in wat de verschillende ziektes inhouden. Dit kan ertoe leiden dat hij alle gevoelens van het lichaam te serieus neemt. Waardoor hij gaat zoeken naar bewijzen en een verklaring om te bevestigen dat hij een ernstige ziekte heeft. Wanneer je ouders hebt die snel en veel bezorgd zijn over hun gezondheid, heb je een grotere kans om ook hypochondrie te ontwikkelen. Hoe iemand omgaat met angsten en lichamelijke klachten, kan ook aangeleerd zijn.

Wat te doen bij erge spierpijn
Rated 4/5 based on 512 reviews